Herkullinen sadonkorjuusalaatti

 

Salaatit ja juusto. Siinäpä on kaksi minun aivan ehdotonta heikkoutta, voisin syödä aina vaan salaattia, mieluiten sellaista jossa on joukossa juustoa. Koska salaatit ja pieni lapsi ovat vähän haasteellinen yhtälö, tulee niitä tehtyä nykyään harvemmin, mutta edelleen valitsen kyllä usein lounaaksi salaatin. Valitettavasti mielikuvitus loppuu monesti kesken ja innostun aina suuresti, kun bongaan jonkun erilaisen salaattiohjeen. Tällä kertaa se oli juuressalaatti, jonka alkuperäinen ohje löytyi uusimmasta Kodin Kuvalehdestä.

 

 

Ottaessani yllä olevaa kuvaa mietin, että jos tämä juureskuva laitettaisiin vierekkäin suklaakakkukuvan kanssa, ei ole epäilystäkään kumpi on mielestäni herkullisemman näköinen. Kotimaiset kasvikset ovat nyt parhaimmillaan, ihanan mehukkaita ja rouskuvia ja niitä sai ihanasti käyttää tähän salaattiin. Mies kehui lopputulosta kovasti, ainoa miinus siitä, että tämän tekemiseen meni yllättävän pitkä aika! Kuori, pilko, keitä, paista, purista jajaja… Mutta lopputulos oli sen arvoista! Päätin siis jakaa ohjeen kanssanne, jos joku innostuu juuressalaatista!

 

AINEKSET

 

450g palsternakkaa

350g porkkanaa

350g punajuurta

öljyä

1 l kana/kasvislientä keittämiseen

1,5 dl linssejä

200g halloumia (tuplasin määrän)

lehtipersiljaa

 

Kastike

0,5 dl rypsiöljyä

2 rkl sitruunamehua

1 rkl viinietikkaa

valkosipulia

sokeria, suolaa, mustapippuria

 

Lisäksi pähkinöitä/kurpitsansiemeniä

 

 

Kuori ja viipaloi porkkanat ja palsternakka pitkulaisiksi viipaleiksi. Kääntele leivinpaperin päällä uunipellillä niiden sekaan öljyä ja mausta suolalla. Kuori punajuuret erikseen ja lohko pieneen uunivuokaan, lisää tilkka öljyä ja suolaa. Paista 200 asteessa 20 minuuttia (paistoin 45min) tai kunnes juurekset ovat pehmeitä ja saaneet paistoväriä.

 

Huuhdo linssit juoksevalla vedellä ja keitä hiljalleen kanaliemessä kypsiksi. Valuta ja kippaa kulhoon (omista linsseistäni tuli jostain syystä vähän puuroa, älä ota mallia :D). Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset ja lisää kastike linssien sekaan.

 

Leikkaa halloumi viipaleiksi ja paista molemmin puolin öljyssä pannulla.

 

Kokoa paahdetut juurekset tarjoiluvadille. Lisää päälle linssit kastikkeineen sekä paistetut halloumiviipaleet. Mausta rouhimalla päälle suolaa (mielestäni tarpeetonta, juusto on niin suolaista) ja mustapippuria. Viimeistele pähkinöillä ja lehtipersiljalla (paahdoin myös pähkinät pannulla).

Lehdessä luvattiin valmistusajaksi 30 minuuttia, mutta koska halusin kasviksista oikeasti paahteisia, pelkästään ne olivat tupla-ajan uunissa. Ehkä parasta tässä salaatissa olikin mielestäni rapeiksi paahtuneet palsternakat ja porkkanat, todellista sadnkorjuuherkkua! Meneekö salaatti sinulla testiin, tykkäätkö tehdä salaatteja?

Rouskuvan rapsakkaa torstaita!