Lähiruokaa Tallinnassa: Leib Resto

Kuu jo valaisi taivasta, kun kävelimme joulukuisessa Tallinnassa kohti Leib Restoa. Olin kysellyt Tallinnassa asuneelta tutulta suosituksia ravintoloista ja hän nosti Leibin yhtenä vaihtoehtona esiin. Tutkimme, että sen sijainti vanhassa kaupungissa on helppo, paikalle pääsee kävellen. Ruokafilosofiaan kuului virolaiset raaka-aineet ja sesonkeihin keskittyvä menu. Eräänä yksityiskohtana mainittakoon, että toinen ravintolan omistajista on Kristjan Peäske, joka on Viron tunnetuin sommelier ja hän on myös useampaan otteeseen voittanut Baltian maiden parhaan sommelierin palkinnon. Siinäpä jo aika monta plussaa, jonka vuoksi päädyimme testaamaan Leibia Tallinnan reissullamme.

leib resto tallinna leib1 leib3

Tein etukäteen pöytävarauksen ja ainoa vapaa aika oli kello 20.30, eli siksi saavuimme ravintolaan kuun jo loimottaessa. Pöydät ovat suoraan lasin takana kadulle päin ja näyttää siltä, että siitä kohtaa kuuluisi astua sisään, mutta ravintolaan päästäkseen pitää kävellä portista sisäpihalle. Siellä astellaan pidempi käytävä ovelle ja jotenkin se sisäpiha näytti ihastuttavalta kuun valaistessa kulkua.

Pöytävaraus oli ehdoton, sillä paikka oli ihan tupaten täynnä lauantai-iltana ja uusia seurueita saapui meidän jälkeenkin. Saimme pöydän alakerrasta, mikä olikin vähän tunnelmallisempi vaihtoehto kuin yläkerran isompi sali.

Valitsimme listalta mm. graavattua ahventa, kuhaa sekä viiriäistä. Aluksi pöytään tuotu virolainen perinteinen tumma leipä maistui voin kanssa niin hyvälle, että sitä piti pyytää toinen satsi pöytään. Ravintola mainostaakin leivän olevan sitä, mitä virolainen kaipaa kun on ulkomailla, enkä ihmettele. Ihana voimakas maku (leipähiiri taas täällä vauhdissa hei!).

Viinilista oli pitkä, siis todella pitkä (klik) ja pyysimme ihan suosiolla suosituksen tarjoilijalta pääruoalle. Hänen suosittelemansa viinit osui kyllä molempiin pääruokiin ja muutenkin palvelu oli todella ammattimaista sekä ystävällistä. Ainoa miinus tuli siitä, että kahvia sai odotella niin pitkään, että teki mieli jo jatkaa matkaa, kiire näkyi siinä vaiheessa. Ruokia ei sen sijaan tarvinnut odotella pitkään.

leib resto, tallinna leib6 leib7 leib8 leib4

Tykkäsin myös noista valkopohjaisista lautasista, kun taas kuhani oli niin valtavalla lautasella, että näytti jotenkin ihan hassulta. Täyttävä annos silti oli, sillä jälkkäriä emme enää jaksaneet (tai ehkä se johtui leipämäärästä…). Ruokien maut olivat puhtaita ja hyviä, ei mitään tajunnanräjäyttäviä, mutta erittäin hyviä. Erikoismaininta kuha-annoksen kukkakaalikermalle, nam!

leib9

Tunnelmasta, miljööstä ja palvelusta ehdottomasti täydet pisteet, päälle vielä maistuva ruoka. Uskaltaisin kyllä aika varauksetta suositella tätä paikkaa Tallinnaan matkaavalle, muista tehdä pöytävaraus! Ravintola on pärjännyt ranking-listalla viime vuosina hyvin, joten tunkua piisasi!

Leib Resto
Uus 31
Monday – Friday 12 – 15; 18 – 23
Saturday- 12 – 23
Sunday- Closed

Onko paikka tuttu itsellesi? Mikä on Tallinnan oma suosikkisi?