Tapahtui kerran juhannusaattona Ahvenanmaalla

juhannus+meri+tytär

Juhannus. Keskikesän juhla. Meillä siihen ei ole koskaan liittynyt perinteitä, toisinaan on oltu mökillä, joskus festareilla, joskus ulkomailla, kerran risteilemässä ja pari kotona vietettyä kaupunkijuhannustakin on kertynyt. Tällä kertaa yritin pyytää meille vieraita laihoin tuloksin, joten viikkoa ennen juhannusta saimme päähämme lähteä viettämään sitä Ahvenanmaalle. Olen itse käynyt siellä kerran parikymmentä vuotta sitten ja mies ei koskaan, joten oli kivaa päästä tutkimaan yhdessä taas uusia paikkoja.

Kolmen päivän aikana ehti nähdä ja tehdä vaikka mitä. Sanoisinkin, että reissu ylitti odotuksemme ja se oli mukavaa lopettaa tutkimalla Viking Gracea, missä en ole koskaan ollut. Kolmen päivän aikana kertyi 1400 kuvaa ja useampi ruoka- ja tekemisvinkki Ahvenanmaalle. Täytyy sanoa, etten ole hetkeen vieraillut näin lapsiystävällisessä paikassa, missä lapset otettiin avosylin vastaan ja joka paikassa oli leikkipaikka! Ylipäätään hyvä palvelu ja ystävällisyys jäi mieleen, ero manner-Suomeen on huima.

juhannus+ahvenanmaa

Juhannusaattona toivoin näkeväni juhannussalon pystytyksen, sillä sellaista emme ole koskaan nähneet. Laiva saapui satamaan kahden jälkeen ja pikainen googletus kertoi, että Maarianhaminan lähellä nousee salot kello 13, 14 ja 15. Ajoimme suoraan tuota viimeistä salon pystytystä katsomaan ja se oli kyllä ihana aloitus reissulle. Tanssia laulua, kansallispukuja ja perinteitä. Kukkaseppeleitä ja joutsenia, kaunis auringonpaiste. Pitkään säilyneet traditiot. Tilaisuudessa oli ihanan lämmin henki ja todellakin jotain juhannuksen taikaa. Yrittäessämme ostaa vapaaehtoisilta työntekijöiltä lapsille mehua, he pitivät tiukasti kiinni siitä, että ensiksi lauletaan ja tanssitaan, sitten saa mehua. Porukka tuntui tuntevan toisensa ja perinteitä vaalittiin, se oli hienoa.

juhannus+juhannuskoivu juhannus+juhannussalko juhannus+åland+juhannussalko juhannus+juhannustanssit juhannus+kukkaseppele juhannus+joutsen juhannus+ahvenanmaa+mökki

Salon pystytyksen jälkeen ajelimme majoitukseemme, joka oli aika vaatimaton, mutta jotenkin enemmän kuin olimme odottaneet. Sieltäkin löytyi leikkipaikka, saimme varattua rantasaunan vain meidän perheelle, aamupala oli hurjan runsas ja sijainti todella nappi.

Tässä siis ensimmäiset tunnelmat Ahvenanmaalta! Minulla olisi nyt hirveästi vinkkejä niin sinne kuin Kyproksellekin, kunhan ehtisin postaukset toteuttaa. Kuka on matkaamassa Ahvenanmaalle, mitä haluaisit lukea?

Minä siirryn jatkamaan reissupyykkien pesua ja tänään olisi edessä myös pieni pintaremppa, eli tapetin repimistäkin pitäisi harrastaa. Joten palaan myöhemmin linjoille ja hoidan muun muassa juomapulloarvonnan!

Miten oma juhannuksesi sujui?