6 Parasta asiaa Budapestissä ja yksi ryöstöhomma

Nyt on pikkutytöt viety ekaa kertaa viikon tauon jälkeen tarhaan ja minä matkalla tätihommiin Helsinkiin, eli ehdin matkalla rustata teille ihan huipusta viikonlopun reissustamme Budapestiin! Eilen isäni palautti meille kaksi pientä tyttöä, joilla oli ollut ilmeisen kivaa mummilassa, mutta jotka samalla olivat hyvin väsyneitä ja halipulaisia. Niinpä eilinen meni täysin haliessa ja kotona ollessa.

Mutta Budapest! Kolme yötä ja lähes kolme päivää tuossa kaupungissa vei täysin sydämeni. Olin odottanut jotain neuvostoaikaisia rakennuksia, hieman nuhjua kaupunkia, jossa olisi siellä täällä hienoja rakennuksia. Mutta niitä upeita rakennuksia oli ihan joka puolella, patsaita ja arkkitehtuuria oli valtavasti! Kaupungilla on hyvin monet kasvot, joita emme kaikkia tietenkään ehtineet parissa päivässä kokea, mutta paljon nähtiin. Ja ihastuttiin todella. Mitkä asiat olivat parhaita?

1. Pyöräily
Sanoisin, että ihan paras tapa nähdä kaupunkia. Tarpeeksi hidas väline, jotta ehtii nauttia siitä kaikesta kauniista verrattuna esimerkiksi turistibussiin. Kaupunki on niin laaja, että edelleen sattuu jalkoihin kävelemämme määrä. Mutta paljon olisi jäänyt näkemättä ilman pyöriä. Me osallistuimme 7 best views by eBike-turneelle, joka kesti 4 tuntia. Pyörät olivat siis sähköavusteiset, mikä oli ihan ehdotonta Budan kukkoille paahtaessa. Ne mäet olivat niin hurjia, että huimasi päästää alaspäin sillä pyörällä! Mutta sinne ylös kannattaa ehdottomasti mennä kurkkimaan kaupungin kauneutta. Kuulimme oppaalta kaupungin historiasta ja tuntui hurjalta, miten vähän aikaa onkaan isoista tapahtumista kulunut, kuten vuoden 1956 kansannoususta, johon osallistui 200 000-300 000 ihmistä. Seisoimme parlamenttitalon edessä ja mietiskelin, kuinka siihen on ammuttu ihmisiä. Kaupungilla on paljon historiaa kerrottavana! Pyöräilypäivään osui +27 asteen hellekeli, mikä oli ihan omiaan tekemään kokemuksesta todella kivan.

2. Arkkitehtuuri
Budapest on säästynyt täydelliseltä alaspommituksella sodissa, joten hyvin monet rakennukset olivat 1800-luvulta lähtöisin. Upeita, kerta kaikkisen upeita rakennuksia! Meidän Air bnb-asuntommekin oli 1800-luvulla rakennettu ja vaikka vähän palasia rapisi seinästä, hirmu hieno!

3. Veden läheisyys
Rakastan kaupunkeja, joita halkoo joki. Risteily Tonavalla oli pakko kokea, se oli vähän samanmoinen kuin jokiristeily Vltavassa Prahassa.

4. Ihmisten ystävällisyys
Ihan joka ravintolassa sai suosituksia, ihmiset puhuivat pääsääntöisesti hyvää englantia, kaupoissa oltiin ystävällisiä, ei näkynyt sellaista suurkaupunkien tylyyttä ja kiirettä. Esimerkiksi Prahassa monet tuntuvat olevan superkyllästyneitä turisteihin, mutta Budapestissä en aistinut tätä.

5. Tekemisen määrä
Monessa paikassa mietimme, että lastenkin kanssa riittäisi vaikka mitä tekemistä. Oli eläintarha, oli paljon puistoja, trampoliineja, polkuveneitä ja muuta kivaa. Ajelimme pyörillä Margareth-saarella, joka on huikean iso puisto Budan ja Pestin välissä. Ehdottomasti kokemisen arvoinen, mutta veikkaan, ettemme olisi päätyneet sinne ilman pyöräturneeta. Puisto on kaksi kilometriä pitkä ja siellä oli ihanaa pyöräillä. Siellä istuimme myös kesken turneen Langokselle, mikä jäi kyllä itseltäni ekaan haukkuun. Kylpylässä oli totta kai pakko käydä, me kävimme suurimmassa ja vanhimmassa, Szechenyin kylpylässä. Kokemus oli hauska, vesi oli mahtavan lämmintä, mutta kyllä siellä ilta-aikaan oli niin likaista, että jotkut läpsyt olisivat olleet ehdottomat. Kävimme neljässä erilaisessa saunassa ja lilluimme ulkoaltaassa pussailemassa. Ihanaa! Harkitsimme poolibileitä, jotka järjestetään lauantaiöisin siellä, mutta valitsimme nukkumisen. Oi voi vanhuutta! Sisäänpääsy kylpylään maksoi 16 euroa hengeltä.

6. Siisteys
Kaupunki oli mielestämme hyvin siisti ja roskaton, koirat kulkivat perinteisesti vapaana, yhteenkään koiranläjään emme törmänneet.

… Ja sitten ne ryöstöhommat
Mennessämme kohti lentokenttää, mies sanoi, että Budapest oli jotenkin hyvin rauhallisen ja turvallisen oloinen kaupunki. Minä mietin olenko samaa mieltä, sillä kalterit joka ovissa ja ikkuinoissa eivät tuntuneet siltä, että kaupungissa on turvallista. Air bnb-asuntoomme mentiin neljän oven/kalterioven läpi ja olin ihan varma, etten selviä niistä ilman miestä. Mutta ei meille mitään uhkaavia tilanteita käynyt. Kunnes yritimme käyttää vikat rahat lentokentällä ja niitä ei huolittu. 5000 seteli olikin Jugoslavian rahaa, maan, jota ei enää ole. On kuulemma hyvin yleistä, että niitä pyörii liikkeellä ja rahat ovat aivan samannäköisiä. Lentokentän tyypin veikkaus oli, että se on päätynyt meille taksikuskilta. Onneksi ei puhuttu sen isommasta summasta, kuin noin 15 eurosta, mutta kyllähän se harmitti. Kannattaa siis syynätä vaihtorahat tarkkaan!

Ihana reissu oli, kuulette ainakin vielä majoituksesta ja ruokajutuista lisää! Budapest on kivan matkan, parin tunnin lennon päässä ja majoitus maksoi 33 euroa yöltä. Sinne pystyy siis tekemään todella hyvin budjettimatkankin!

Ja samalla, kun on mitä upeinta päästä reissuun miehensä kanssa ja olla vain kaksin muutama päivä, oli kyllä täysin korvaamaton tämä aamu. 2-vuotias kömpi isin kainaloon, väläytti maailman onnellisimman hymyn hänelle ja sanoi olevansa isin tyttö. Voihan perhe! <3

Budapestiin ihastuneita siellä?