Asu kuin unkarilainen – paras budjettimajoitus Budapestissä

Pysytään vielä yksi postaus tähän väliin Unkarissa. Mitä parhaimpaan majoitukseen tulee, se voi tarkoittaa monia asioita eri ihmisille. Ehkä superluksusta hotellia, ehkä mahtavaa aamiaista, ehkä asumista paikallisten keskellä. Lasten kanssa vaatimukset ovat aina erilaiset, mutta kaksin sitä pystyy joustamaan monista jutuista. Me kulutamme aika vähän aikaa hotellissa tai majoituksessa ylipäätään ja aamiainen ei ole mikään välttämättömyys. Monesti lennossa otettu croissant riittää ja on kivempi sitten syödä isommin jotain muuta kuin aamiaista.

Koska meillä oli mahdollisimman alhainen budjetti reissuun, en edes katsonut hotelleja, vaan kurkkasin suoraan Airbnb:t. Jos et ole vielä törmännyt tähän käsitteeseen Airbnb, niin lyhyesti: Airbnb on sivusto, johon voit kirjautua niin majoittujaksi kuin majoittajaksi, tarjolla on siis ”tavallisten” ihmisten asuntoja ja koteja. Viestintä vuokraisännän kanssa tapahtuu tuon sivuston kautta ja me olemme ottaaneet ns. supermajoittujien asuntoja. He ovat majoittaneet monia ihmisiä ja saaneet paljon positiivisia arvioita, jotka ovat sivustolla nähtävissä. Asuntoja olisi kyllä tarjolla vaikka millä mitalla Budapestin alueelta ja me päädyimme tähän Pestin puolella, noin 1,5 kilometriä Kauppahallista olevaan asuntoon. Kuvissa viehätti erityisesti parveke, joka olikin oikeasti todella viehättävä!

Asunnon hintahan oli todella nappi: 33 euroa yöltä. Sillä saimme käyttöömme pari huonetta, keittiön, partsin ja erilliset kylppäri ja vessan. Sohva oli valmiiksi pedattu, pyyhkeet varattu ja majoittajat olivat itse vastassa avainten kanssa. Meille oli tehty valmiiksi pieni Budapest-opas ja asunnosta löytyi vaikka mitä karttoja sekä esitteitä.

Minusta tämä oli ihan parasta. En jonottanut hissiin muiden turistien keskellä tai törmäillyt ahtaassa hotellihuoneessa. En stressannut aamulla moneltako aamupalalle pitää ehtiä, vaan hain alakerran kaupasta jogurttia ja kulmabaarista ihanan tuoreita croissantteja. Istuin illan lämmössä parvekkeella. Nukuin täydellisessä hiljaisuudessa, en edes ymmärrä miten hiljainen talo oli, kerran näimme yhden toisen pariskunnan. Missä kaikki olivat? Asunto oli kuitenkin tien vieressä, metroasemaa vastapäätä, muttei ihan keskustassa, niin sai olla rauhakseen ja kuvitella, millaista olisi asua Budapestissä.

Minusta tällainen matkaaminen vähän kuin halpamatkailun luksusta ja paikasta jäi todella hyvä mieli. Hotelleissa inhoan sitä päivittäistä siivousta ja pyyhkeiden sekä lakanoiden vaihtelua, eipä sellaista kolmessa yössä ehdi kaivata. Ja jos olisi tosissaan halunnut halpamatkailla, olisihan asunnossa voinut laittaa itse ruoatkin. Kaikki perinteiset asuntojen mukavuudet olivat tarjolla astioista silityslautaan ja isoon jääkaappiin. Ei sillä että sitä rautaa käyttäisi ruoanlaittoon, tuli nyt mieleen mainita, kun käytimme sitä ja monesti olen niitä kaivannut joissain hotelleissa!

Ainoa miinus oli ovet, asuntoon mentiin neljän eri kalterioven läpi. Olin välillä vähän kauhuissani, kun mies pyöritteli avainta, että jäämme jumiin koko paikkaan, mutta oikea avaimen asento löytyi onneksi pian.

Air bnb-kokemuksia on nyt ollut tänä vuonna kolme: yksi Heinolasta, yksi Turusta ja tämä. Kokemukset ovat olleet niin kivoja, että aikuisporukalla matkatessa lähtisin tutkimaan tätä ensimmäisenä. Kärryihmisille saattaisi olla haasteellisempaa ja parvekkeen kaidekin oli aika matala. Mutta me tykkäsimme kovasti!

Olen myös törmännyt blogijuttuihin ei niin hyvistä kokemuksista näistä majoituksista. On yritetty veloittaa jo valmiiksi hajalla olevaa sohvaa tai peruttu majoitus viime tipassa. Toisaalta otsikossa ovat olleet ihan hirveät vuokralaiset. Itse olen nyt hyvinkin innostunut tästä vaihtoehdosta!

Onko itselläsi Air bnb-kokemuksia? Positiivisia vai negatiivisia?

P.S. Huomaatteko, asunnossa oli suomalainen SUKSI seinällä koristeena! Aika hauska! (kuvassa 3)