Hurja pääsiäis-Dumbo

Olin pitkään luvannut mennä lapseni kanssa elokuviin. Aina vaan tuntuu, että aika lentää ja kun mahdollisuuksia mennä molempien lasten kanssa leffaan ei ole, on ajan löytäminen haasteellista. Hän oli odottanut näkevänsä Räyhä Ralf kakkosen, sillä siinä on myös prinsessoja! Lupasin viime viikonloppuna, että nyt mennään vihdoin katsomaan se, lupaan. Sovimme, että pääsiäismaanantaina teemme saman kuin viime pääsiäisenä, brunssille Pella’s cafesen ja leffaan. Hämmästys oli suuri, kun Räyhä Ralf ei enää pyörinytkään. Häh? Luulin että leffat vaihtuvat perjantaisin, mikä juttu tämä oli? Miten selitän tämän lapselle kun lupasin jo?

Ehdotin sitten Dumbo-leffaa. En ollut nähnyt siitä trailereita ja luulin, että kyseessä on sama tarina kuin Disneyn Dumbo oli, mutta vain näyteltynä versiona. En ollut kauhean innostunut tutusta leffasta ja tarinasta varsinkaan dubattuna (Colin Farrell puhumassa suomea, en kestä). Kun otin lippuja, naapurintyttö vielä varoitti leffan olevan pelottava. No, K7 se oli niin kuin lähes kaikki lasten leffat, eikä Dumbossa mielestäni ole mitään kovin hurjaa. Mennään sinne.

Istuimme alas viimeisen mainoksen kohdalla, tuli vähän kiire, kun viihdyimme brunssilla Annan ja perheensä kanssa ja päälle räpsittiin vielä nämä kuvat. Tuo ylikasvanut tukka on kyllä jatkossa laitettava aina, karmean näköinen noin. No, se ei ole oleellista, sainpahan lisää pääsiäisnarsisseja kuviin! Tiedättekö mikä se vika mainos oli? Pätkä leffasta, joka tulee teattereihin kesällä 2019. Oma all time-lempparini, Leijonakuningas leffaversiona. APUA! Aloin lähes itkeä kuullessani Circle of Lifen ensisävelet. Mahtavuutta!

Mutta Dumboon. Dumbo alkoi ja alkoi ihan eri tavalla kuin Disneyn versio. Hiiri oli heivattu tarinasta menemään kokonaan, ne humalaiset vaaleanpunaiset norsut sentään olivat mukana (tosin tässä tarinassa eivät olleet humalanäkyjä). Tarina kaikkinensa oli aivan eri kuin alkuperäinen. Toki siinä oli lentävä norsu, jolla oli sukla nokassa, mutta lähes siihen yhtäläisyydet loppuivatkin. Kiinnostuin itsekin leffasta ihan eri tavalla, kun en tiennyt tarinaa. Se oli ehkä vähän yllätyksetön, mutta todella mukaansatempaava. Ihan huikeita juttuja voikin toteuttaa tietokoneella nykyään, koneella tehdyt eläimet eivät häirinneet yhtään.

Puolivälistä tarina alkoi oikeasti muuttua vähän hurjaksi ja kehiin tuli mm. painajaissaari. Siinä vaiheessa lapsi mönki kainalooni ja pysyi siellä hyvin tovin kertoen, että on vähän jännittävä elokuva. No niin oli, siis itseänikin jännitti jotkut kohdat! Mietin, että leffahan on varsinkin alkuperäiskielellä enemmän aikuisten kuin lasten leffa. Se oli hyvin näytelty, hyvin tehty ja visuaalisesti aivan upea. Tarina tempasi mukaansa ja säpsähdin muutamassa kohtaa, samoin kuin nauroin muutamia kertoja jutuille, jotka eivät taas lapselle auenneet.

Yritin keskustella fiiliksistä jälkikäteen ja huomasin, ettei 6-vuotiaalle vielä aukea ihan kaikki asiat, jotka itsestään olivat esimerkiksi surullisia. Hän ei yhtään ymmärtänyt, miksi esimerkiksi kädetöntä miestä voisi säikähtää, kyllä ihmisiltä voi puuttua raajoja. Miksi kädettömän miehen piti pitää tekokättä? Pointsit pikkuneidille ennakkoluulottomuudesta! Samoin yhdellä lauseella kuitattu ”hän kuoli talvella influessaan” sai lapsen kyselemään yhden hahmon puuttumisesta. Tuo lause ei siis avannut hänelle asiaa. Olin tyytyväinen, että istuimme ns. treffipenkeillä Plevnassa, eli reunassa olevilla penkeillä, joissa voi istua vain kaksi ihmistä. Niin paljon kysymyksiä heräsi jo leffan aikana ja siellä sai kuiskuttaa vastauksia häiritsemättä muita.


mekko NOSH ORGANICS/ neule ja huivi VILA/ kengät MINNA PARIKKA/ korvikset CORUU (saatu)

Summa summarum. Minun mielestäni pääsiäisenä nähty Dumbo oli ihan huikea leffa, joka kannattaa mennä katsomaan ihan aikuispoppoolla ja englanninkielisenä. Sen sijaan mitään 3-4-vuotiasta en sinne veisi, todella pieniä katsojia meidänkin näytöksessä oli. Vai onko niin, että vasta isommat alkavat pelkäämään ja suremaan? Ihan mieletön versio Dumbosta eri tarinalla. En odottanut mitään ja sainkin ihan todella hyvän leffaelämyksen.

Pääsiäis-Dumbo oli varmasti Räyhä Ralfia parempi (ainakin äidin mielestä), joten meidän onni, ettei se pyörinytkään. Mutta oikeasti, miksi ohjelmisto vaihtui maanantaina? Kuka tietää? Ja kuka on nähnyt Dumbon? Aurinkoista alkavaa viikonloppua!