Mitä jos? Kun vakava sairaus osuu kohdalle.


*kaupallinen yhteistyö If vakuutus

Älä itke” kuuluu luurin toisesta päästä. Tuijotan lohduttomana ulos ikkunasta puhelin kädessä, enkä näe itkultani mitään. Mies tulee luokseni huomatessaan, että nyt on jotain isompaa sattunut. En itse asiassa muista, miten koko puhelu päättyi, muistan vain itkeneeni ja äidin sanovan toisessa päässä, että älä itke. Hän oli itsekin hädissään, mutta tahtoi kai suojella lapsiaan olemalla itse reipas.

Äiti oli soittanut, että isä on joutunut yöllä sairaalaan, sydän reistaa. Tuosta puhelusta on pitkä aika, lähes 16 vuotta ja muistan silti sen tunteen. Elämä vilisi silmien edessä ja ajattelin kauhuissani isäni olevan vasta 50-vuotias. Minun häätkin olivat juuri suunnitteilla ja oli ehdottoman tärkeää kävellä alttarillle isän käsipuolessa, olen aina ollut iskän tyttö. Mitä hänelle käy? Jääkö äiti yksin niin nuorena?

Sydän saatiin kuntoon parin toimenpiteen myötä, mutta ei mennyt kovinkaan montaa vuotta kun seuraava pommi putosi: isällä on syöpä. Siinäpä vasta sanahirviö, johon törmää jatkuvasti ja joka ei automaattisesti tarkoita elämän loppumista, mutta joka pelottaa ja saattaa vaatia vuosien sairastamisen. Isäni leikattiin kohtalaisen pian ja muistan hyvin tarkkaan, kun kävelin mieheni kanssa Jyväskylän keskussairaalaan häntä katsomaan mukanani Nalle Puh-ilmapallo, jossa luki ”Get well soon”. Kun isäni pääsi sairaalasta kotiin ja toipuminen alkoi, pallo pääsi karkuun sairaalan pihassa. Siihen kulminoitu hänen pelkonsa ja pallosta tuli kynnyskysymys, jonka perään suunnilleen itki ja huusi. Olimme kaikki huolissamme, mutta vasta jälkeenpäin sitä ymmärtää, miten vanhemmat yrittävät pysyä vahvana lasten edessä. Pallon tuoma lohtu karkasi siinä hetkessä taivaalle.

Jokainen tietää varmasti lähipiiristään tai tuttavapiiristään ihmisen, joka on sairastunut vakavasti. Saanut rintasyövän, eturauhassyövän tai vaikkapa sydäninfarktin. Sairastumisen hetkellä elämä heittää häränpyllyä ja sairastuneen on keskityttävä paranemiseen, mutta samalla arjen on jatkuttava läheisten osalta. Isäni tilanteessa olivat lapset jo isoja, hän pystyi jäämään sairaslomalle vakitöistään ja sai parantua rauhassa ja – tästä olen äärettömän kiitollinen: hän toipui molemmilla kerroilla ja vielä suhteellisen nopeasti.

Näin vakavien asioiden miettiminen voi olla ahdistavaa, mutta elämästä ei koskaan tiedä ja parasta onkin, kun tulevaisuuden varalle on jokin turva. Olen itse nyt tilanteessa, jossa yrittäjänä ei kukaan tee töitäni puolestani, jos joutuisin sairastamaan pitkään. Tai jos mies sairastuisi, kaipaisin varmasti apua arkeen useammassa tilanteessa. Arjen turvaksi ja arjen sujuvuuteen apua tarjoaakin Ifin vakavan sairauden vakuutus, josta saat korvaussumman tilillesi vakavan sairauden diagnoosin sattuessa. Se kattaa 10 erilaista sairautta, muun muassa syövät. Meillä on Suomessa hyvinkin toimiva julkinen terveydenhuolto, eikä rahalla ei voi ostaa terveyttä, mutta rahalla voi turvata arjen sujuvuutta, kun joutuu itse keskittymään paranemiseen. Palkata lastenhoitoapua, turvata laskujen maksamisen ja näin huolehtia siitä, että perhe pärjää, jos itse putoaa pitkäksikin aikaa pois pelistä.

Meidän perhe on suhteellisen hyvin vakuutettu, on lapsivakuutusta, matkavakuutusta ja muuta ja ovat todistaneet aika hyvin kannattavuutensa. Syksyllä sairasteltiin viikkokausia putkeen ja vakuutukset vinkuivat, viime kesänä matkavakuutus korvasi miehen katkenneen käden, itse olen saanut ulkomailla muun muassa denguekuumeen ja sukeltajantaudin ja ilman vakuutusta laskut yksityissairaalasta olisivat olleet tapauksessani 9000 euroa. Mutta arjen varalle ei varsinaista vakuutusta ole. Sitä ei halua pysähtyä miettimään, että vakava sairaus osuisi omalle kohdalle ja toisaalta ajattelee, että sellainen vakuutus on varmasti hurjan kallis.

Oman vakuutusummansa voi käydä laskemassa täällä. Siihen vaikuttaa muun muassa oma ikä ja kertakorvattava summa. Oma vakuutussummani jää reiluun 90 euroon vuodessa 20 000 euron kertakorvauksella. Se tekee alle 8 euroa kuussa. Miettikää miten moneen turhempaankin asiaan menee ihmisellä 8 euroa kuussa. Sillä ei saa edes yhtä leffalippua, sillä ei saa maksettua Spotifyn kuukausimaksua mutta 20 000 eurolla saisi jo turvattua arkea. Kertakorvaus on maksimissaan 50 000 euroa ja korvaussumman myötä myös tietenkin vakuutusmaksu nousee.

Ifin teettämässä tutkimuksessa suurin osa ihmisistä kaipasi apua asumiskustannuksíin, jos vakava sairaus iskee. Top 3-luettelossa oli myös paras mahdollinen kuntoutus sekä henkisen tuen kustantaminen. Nämä ovat asioita, joita myös itse kaipaisin, jos vakava sairaus iskisi perheeseemme. Kurkkaa täältä, kuinka paljon oma vakuutukseksi vakavan sairauden kohdalle kustantaisi.

Mitä jos. Murehtiminen on turhaa, mutta arjen turvaaminen ei. Pienellä jutulla voi olla suuri merkitys.

Postauksen kuvat: MR photo/Marina Rotkus Photography

Myös Satu ja Esko ovat pohtineet kokemuksiaan ja syöpävakuutuksen merkitystä blogeissaan, täältä voit lukea Sadun tekstin ja täältä Eskon.