Miten nostaa rauta-arvoja? SiderAL ei aiheuta mahavaivoja!

*kaupallinen yhteistyö Sabora Pharma

Rauta, raudanpuute ja anemia. Aiheita, joista olette lukeneet blogistani paljon. Taistelusta anemiaa vastaan, erilaisten valmisteiden käyttämisestä ja lopulta päätymisestä rautainfuusioon. Valitettavasti rautainfuusio ei ole lopullinen ratkaisu, joka kantaisi läpi elämän, vaan minäkin olen jo tarvinnut rautalisää, jotten romahtaisi takaisin anemian puolelle. Rautainfuusion jälkeen rautavalmisteiden syönti on kielletty kahden kuukauden ajan, jonka jälkeen tutkitaan verikokeesta, kuinka infuusio vaikutti. Omassa tapauksessani toimi äärettömän hyvin esimerkiksi ferritiinin noustessa arvosta 10 arvoon 103. Hemoglobiini ponkaisi myös ylöspäin monta kymmentä yksikköä. Koska infuusio ei kuitenkaan ole riskitön toimenpide, yritän pitää nyt huolen siitä, että kerran kun ylös on anemiasta päästy, en valahtaisi noin pieniin arvoihin enää ikinä. Olenkin siis kesästä asti syönyt SiderALia kuureittain, eli en jatkuvasti, vaan esimerkiksi viikon kerrallaan. Ainoa rautavalmiste, jota vuosien jälkeen vatsani kestää, kerron teille vielä myöhemmin miksi. Monelle olen tätä tuotetta Instagrammissa suositellut ja olette siitä kiittäneet!

Mistä anemia johtuu ja mitkä ovat sen oireet?

Olemme kaikki yksilöitä ja syitä raudanpuutteeseen on valtavasti ja oirekirjokin on suuri. Eniten siitä kärsivät nuoret naiset, mutta yhtä lailla miehillä voi olla raudanpuutetta. Puhunkin nyt siis omasta kokemuksistani, omista puutokseen johtavista syistä (joista osa tietenkin vähän arvioita) sekä oireistani, joista olen aiemminkin kertonut.

Minun helmasyntini aneemiseksi päätymisessä (katsokaa, miksi sitä kirjoittaa näin, ihan kuin se olisi vain ja ainoastaan omaa syytä, että keho toimii näin) on muun muassa maitotuotteet, teen rakastaminen, punaisen lihan puuttuminen ruokavaliosta, runsaat kuukautiset sekä kestävyysurheilu. En saa välttämättä ravinnosta tarpeeksi rautaa ja jos saisinkin, sen imetymistä estää teen kofeiini tai maitotuotteet (juusto ja jogurtti ovat ykkösiä!). Kestävyysurheilu, etenkin juokseminen pilkkoo punasoluja mennessään ja rautaa vähenee kehosta. Olen yrittänyt miettiä monesti, etten syö tällä aterilla juustoa, juon teen vasta tunnin päästä tai otan rautavalmisteen vähintään kaksi tuntia ennen tai jälkeen syömisen. Usein ei vain jaksa miettiä ihan kaikkea. Että lenkkeileekö liikaa, söikö nyt väärän yhdistelmän ja ruoasta saatu rauta ei imeydy tai unohtaa ottaa rautavalmisteen illalla, kun yrittää saada väliä ruokailuun sen ottamisen kanssa.

Oireet? Minun pahimmat olivat jatkuva ahdistus ja paino rinnan päällä. Ehkä toisaalta väsymys, mutta ei sellainen väsymys, jonka voisi nukkua pois. Ahdistus johtui varmasti uupumisesta ja uupuminen siitä, että raudanpuute aiheutti valtavan pahan unettomuuden. Hiukset piti vuosi sitten leikata lyhyiksi, niistä jäi vain naru jäljelle. Pinna oli lyhyt (toki tämä on aikamoinen oravanpyörä: unettomuus, ahdistus, väsymys = lyhyt pinna ja kärsimättömyys). Stressinsietokyky oli olematon. Lenkillä maksimisyke laski entisestä noin 185 tasosta maksimissaan 167 tasolle. Sitten alkoi huipata ja tuli tukehtumisen tunne. Itketti usein ja paljon.

SiderAL – sukrosomiaalinen rauta ei rasita vatsaa

Viime vuonna löysin juuri vähän ennen pääsyäni infuusioon rautavalmisteen, SiderALin, joka on toisista valmisteista poiketen sukrosomiaalista rautaa. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa on se, että sukrosomiaalaisen raudan Sucrosome® kestää vatsahappoja ja hajoaa imeydyttyään suolistosta. Se vähentää riskiä, että rauta joutuu suoraan kosketukseen limakalvojen kanssa ja aiheuttaa vatsavaivoja. Tämähän on monesti se suurin syy, ettei rautaa pysty syömään. Tai kuten itselläni, monet valmisteet lentävät ulos saman tien. En siis tiedä paljonko elimistö pystyy käyttämään siitä hyväkseen varsinkaan, jos en mieti tarkkaan syömisiäni samalla.

Mikä parasta, SiderALin kanssa ei tarvitse miettiä syömisiään, sillä se hajoaa vasta suolistossa, eikä näin ollen vatsassa olevat ruoat estä samalla tapaa sen imeytymistä. Se imeytyy tehokkaasti, eli siksi on vain 30mg rautaa sisältävä tuote. Monestihan käsketään syömään 100 mg tuotteita, mutta itse sain arvoni nousuun 20 mg mehulla. Se riippuu niin siitä, miten elimistö pystyy käyttämään rautavalmisteen hyväkseen, eli siksi tuo 30 mg päivässä jo toimii!

SiderAL Forte Ja SiderAL Folic – uudenlaiset rautavalmisteet

Olen aiemmin käyttänyt vain SiderAL Fortea, eli perinteistä kapselia. Lähinnä kuuriluontoisesti kerran kuussa kuukautisten aikaan. Viimeksi rauta-arvoni tarkistettiin elokuussa, eli noin 8 kuukautta infuusion jälkeen, kun kesällä söin jo lisärautaa ajoittain. Ne olivat suht samalla tasolla kuin keväällä, hemoglobiini oli tullut vähän alas, eli ihan heti en liikaa rautaa saa. Nyt kokeilin ensi kertaa SiderAL Folicia ja ihastuin! Valmiste on jauhe, jossa on raudan lisäksi mukana C-vitamiinia, foolihappoa, D-vitamiinia sekä B6- ja B12-vitamiinia. Raudan imeytymistä tehostaa nämä vitamiinit ja B12-vitamiini on tärkeä kasvissyöjille, kuten monesti rautalisäkin. Foolihappohan on perinteisesti aina mukana äitiysvitamiineissa, eli jauhe sopii täydellisesti odottaville äideille.

Ja mikä parasta! Esimerkiksi nestemäiset rautavalmisteet maistuvat suussa vielä pitkään ottamisen jälkeenkin. SiderAL Folic maistuu sitruunalle ja hulahtaa kerralla helposti alas, jos ei halua niellä kapseleita. Ja sen voi ottaa siinä fetasalaatin rinnalla, kun tuotteen imeytymistä eivät maitotuotteet haittaa. En ole huomannut minkäänlaista vaikutusta mahassani, joten ilolla jatkan erityisesti tämän jauhemaisen raudan käyttöä, uusi ihastus!

Myös mieheni söi viikon kuuri SiderAL Fortea lokakuussa. Hän ei kärsi raudanpuutteesta, mutta kävi luovuttamassa verta, joka tietenkin tyhjentää varastoja. Koska mieheni halusi pitää urheilusuorituksensa samalla tasolla, hän söi viikon kuurin rautaa ja teki sitten pyörällä taas testin, viikko luovutuksen jälkeen. Samalle tasolle oli päässyt tehoissaan, eli varmasti rautakuuri palautti voimia verenluovutuksen jälkeen ja mitään ei kuulemma huomannut mahassaan viikon aikana, hänkin on suhteellisen herkkävatsainen.

Tästä tuotteesta olen itse ja varmasti on moni muukin hyvin kiitollinen, joka on yrittänyt erilaisin valmistein nostaa hemoglobiinia ja/tai ferritiinejä. SiderAL on saatavilla apteekeista ja askelterapia.fi verkkokaupasta, jossa parhailla kolmen paketin tarjous. Verkkokaupassa on nyt tarjous, jos ostat kolme pakettia SiderALia (ei väliä onko kapseli vai jauhe), on yhteishinta 59,90 euroa (norm. 73,50).

Toivon niin, että kaikki saisivat apuja raudanpuutteeseen! Onko tämä tuote jo sinulle tuttu?

Rioni – Tampereen paras ravintolakattaus löytyy Rautatienkadulta

Heinäkuussa saimme jälleen yhden uuden ravintolan Tampereen jo entuudestaan mahtavaan ravintolavalikoimaan, kun Rautatienkadulle avattiin georgialainen ravintola Rioni. On käsittämätöntä miten mahtavia ravintoloita tuo katu onkaan saanut itselleen – on uskomattoman upea ravintola C, on mutkaton ja upea Bertha, on yllätyksellinen Kajo, varsinkin lounaspaikkana aivan ihana Onni&Leo ja nyt uutuutena georgialaisen keittiön ihme Rioni. Lokakuisena iltana kävimme vihdoin miehen kanssa testaamassa ravintolan. Rioni löytyy myös Helsingistä sekä Turusta, mutta itselleni kyseessä oli ensi kerta tässä ravintolassa missään kaupungissa.

Tampereen ravintola Rioni

Tein varuulta pöytävarauksen, sillä jatkoimme illalliselta matkaa teatteriin, eikä ollut aikaa odotella, jos olisi sattunut, että ravintola olisi ollut täynnä. Pidin tätä aika epätodennäköisenä, olihan tuiki tavallinen tiistai-ilta. Hämmennys olikin suuri, kun jokainen pöytä oli täynnä ja ennakkovaraus todellakin tarvittiin! Tästä syystä jäivät ottamatta ravintolasta ns. yleiskuvat sen ollessa täynnä ihmisiä. Joka pöydässä kävi puheensorina ja iloitsin, että ihmiset liikkuvat ravintoloissa arkenakin!

Täydestä ravintolasta huolimatta saimme palvelua heti ja meiltä käytiin kysymässä juomia ja tuomassa listat nopeasti. Olin katsellut Instagrammista parinkin ravintolassa käyneen tarinoita siitä, että annokset ovat todella suuria. Aikamme pyöriteltyämme päätimmekin tilata pöytään erilaisia alkupaloja, jotta saisimme maistaa mahdollisimman montaa erilaista makua. Huomasin vasta syödessämme, että tilasimme vain kasvisruokaa! Vaikka georgialainen keittiö tarjoaa lihavartaita ja erilaisia lihapatoja, ei ollut kyllä minkäänlaista vaikeutta tilata pelkkää kasvisruokaa.

Listalla oli myös kvevriviinejä, jotka ovat kypsytetty munanmuotoisessa saviastiassa. Vanhimmat kvevriviinit ovat perua ajalta 6000 eKr. Hurja löydös! Näitä kyllä tekisi mieli maistaa, ne jäivät tällä kertaa meiltä väliin, mutta on mahtavaa, että listalla on jotain, mitä ei todellakaan muualta löydy.

Millaista on georgilainen ruoka?

Niin, mitä me sitten tilasimme? Tässä vaiheessa on hyvä kiittää erittäin ystävällistä palvelua sekä sitä, että annokset tulivat todella nopeasti pöytään. Hämmästyimme positiivisesti!

Pöytään tilasimme kylmiä kasvispyöryköitä (Pkhali), pähkinäisiä vihannesrullia (Nigvziani Bostneuli), herkkusienitäytteisiä taikinanyyttejä (Sokos Khinkali), uunipaistettuja juustoisia sieniä (Soko ketse), paistettua maissileipää (Mchadi) sekä Adjikaa, tulista tomaatti-valkosipulikastiketta.

Miltä maistui? No hyvältä. Suosikiksemme nousivat pähkinäiset vihannesrullat, varsinkin munakoisorullat olivat taivaallisia! Juustoiset uunisienet olivat niin hyviä, että viimeiset juustonpalaset kaiveltiin leivällä matkaan. Myös kasvispyörykät olivat ihania ja tykkäsin erityisesti punajuuripyörykästä.

Sen sijaan taikinanyytit (jotka kuuluu muuten syödä käsin, pitämällä siitä nipukasta kiinni ja jättämällä sen syömättä) olivat vähän mauttomia ja vetisiä. Samoin maissileipä jäi aika mauttomaksi.

Mutta kokonaisuudessaan saimme mahan todella täyteen alkupaloilla ja moni annos jäi vielä maistamatta. Maut olivat ihanan erilaisia ja palvelu sekä nopeaa että ystävällistä. Paikan henki ihana. Ja miten värikästä ruokaa, ihanaa!

Todella kiva lisä Rautatiekadun valikoimaan, tervetuloa Manseenkin Rioni! Käykää testaamassa! Vai oletko jo käynyt, mitä pidit?

Terranovan uutuus – fermentoidut yrtit

*tuotteet saatu

Yksi asia, mistä on pitänyt kirjoittaa teille jo tovin, ovat Terranovan uutuudet, fermentoidut yrtit. Fermentointi on vanha tapa säilöä ruokaa, joka on viime aikoina noussut enemmän taas esiin. Se on vatsaystävällinen tapa säilöä ruokaa ja yrttien kohdalla se tarkoittaa sitä, että ne ovat entistä tehokkaammassa muodossa elimistön käytössä. Terranova on tuonut markkinoille neljä erilaista fermentoitua yrttiä hyvinvoinnin tueksi.

Mitä on fermentointi?

Moni on varmasti kuullut lauseen, jonka mukaan suolistossa sijaitsevat toiset aivomme. Se, mitä syömme vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin ja vireystilaan. Suolisto rakastaa ns. hyviä bakteereja, joita muun muassa maitohappobakteerit ovat. Fermentoimalla voi säilöä vaikka mitä ruoka-aineita, ehkä yleisin fermentoimalla säilötty ruoka on hapankaali. Maitohappokäyminen muodostaa tuotteeseen elävän maitohappobakteerikannan ja nämä hyvät mikrobit taistelevat suolistossa huonoja bakteereja vastaan. Oma suosikkini fermentoiduista ruoka-aineista on korealainen kimchi, joka on hapatettua kiinankaalta. Se on yleensä maustettu chilillä ja on samalla ihanan hapan ja hieman tulinen. Pistelin viimeksi lähes hetkessä koko purkillisen kimchiä!

Terranovan fermentoidut yrtit

Terranova on tuonut markkinoille neljä erilaista fermentoitua yrttiä, fermentoidun kurkuman, inkiväärin, ashwagandhan ja mustan valkosipulin. Fermentointi vaikuttaa yrteissä niin, että niistä saadaan paremmin monesti huonosti imeytyvät ravintoarvot käyttöön ja lisäksi ne ovat vatsaystävällisiä. Ne valmistetaan käyttämällä kokonaista yrttiä (tai juurta, kuten esimerkiksi ashwagandhan kohdalla) ja fermentoimalla lisätään niiden tehokkuutta ja esimerkiksi antioksidanttien määrää.

Itselläni on ollut testissä näistä tuotteista ashwagandha sekä kurkuma. On tietenkin vaikeaa sanoa aina ravintolisien kohdalla mikä niiden vaikutus on. Ashwagandhan valitsin, sillä se on stressin ja mielialan tukemiseen käytetty antioksidanttinen yrtti. Olen ottanut sitä iltaisin ja toivonut, että se takaa levollisemman mielen ja pienemmän stressin nukkumaan mennessä. Olen kyllä nukkunut muutenkin aika sikeästi nyt pimeän myötä, joten vaikeaa sanoa paljonko yrtti vaikuttaa, mutta uskon kyllä sen terveysvaikutuksiin. Tuotteesta voi lukea lisää täältä.

Toinen testiin valitsemani tuote on kurkuma. Kurkumajuuren tarkoitus on parantaa muun muassa maksan ja nivelten toimintaa. Olen käyttänyt paljonkin ravinnossani inkivääriä, jolla on samankaltaisia vaikutuksia ja mieheni tehnyt jo pitkään jääkaappiimme tätä helppoa ja halpaa inkiväärijuomaa. Uskon vahvasti inkiväärin tukevan terveyttä, joten mielenkiinnolla halusin testata kurkumaakin. Sen pitäisi inkiväärin tavoin myös ehkäistä flunssaa, poistaa tulehduksia kehosta ja vähentää muun muassa vatsan turvotusta. Täältä voit tutustua enemmän Terranovan fermentoituun kurkumaan, jossa saadaan tuotteesta vielä enemmän tehoja irti.

Mielenkiinnolla olen näitä testannut ja kuten sanoin, on välillä mahdotonta sanoa, mikä ravintolisä vaikuttaa mitenkin. Varsinkin nyt, kun flunssakausi jyrää, yritän huolehtia niin B-, C-, kuin D-vitamiinit, rautalisän sekä vatsan hyvinvoinnin. Nauttia inkiväärishotit ja pestä kädet. Välillä tuntuu, että olen ihan pyörryksissä sen kanssa, mitä ravintolisiä käyttää. Vatsa on kuitenkin ollut ongelmani jo pitkään, lähinnä sen reagointi moneen ruoka-aineeseen sekä turvotus sen myötä, joten siksi halusin ehdottomasti kokeilla näitä uusia fermentoituja tuotteita.

Oletko itse kokeillut fermentoituja tuotteita, joko ravintolisänä tai ruoissa? Mitkä ovat omat luottoravintolisäsi?